Σελίδες

Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

Οδηγός αγοράς αντηλιακών

Το αντηλιακό δεν είναι μόνο για την ηλιοθεραπεία και για όταν παίζεις ρακέτες στην παραλία. Ο ελληνικός ήλιος και οι βλαβερές συνέπειές του κάνουν επιτακτική την χρήση αντηλιακού ακόμα και για μια βόλτα μια μέρα με ηλιοφάνεια. Ενημερώσου σωστά και μην μένεις... υπό σκιάν! 


Δείκτης προστασίας (SPF) 

Άραγε ξέρουμε τι σημαίνει αυτός ο μαγικός αριθμός με την ένδειξη (SPF); Προέρχεται από...
τον αγγλικό όρο Sun Protection Factor. Ο αριθμός αυτός δηλώνει πόσο περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στο ήλιο απ’ ότι χωρίς αντηλιακό χωρίς να κοκκινίσει το δέρμα μας. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσεις ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δέρμα σου έχει ενισχυθεί 30 φορές περισσότερο απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία. 

Ο δείκτης προστασίας ξεκινά από 2 και φθάνει στο 45. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για εμπορικούς λόγους και ότι ο ανώτερος δείκτης που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι ως 25-30. Ο υψηλός δείκτης προστασίας πρέπει να γνωρίζεις ότι απλά καθυστερεί και δεν εμποδίζει τα εγκαύματα. Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι παράγοντες όπως ο ιδρώτας, το κολύμπι, το πάχος της επίστρωσης επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του δείκτη προστασίας. 

To SPF 2 «μπλοκάρει» περίπου το 63% της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B.
Το SPF 4 «μπλοκάρει» περίπου το 75- 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B.
Το SPF 10 «μπλοκάρει» περίπου το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B.
Το SPF 15 «μπλοκάρει» περίπου το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B.
Το SPF 30 «μπλοκάρει» περίπου το 97% της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B.
Τ SPF 45 «μπλοκάρει» περίπου το 98% της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B (μόνο 1% διαφορά από το SPF 30). 

Φωτότυπος
Όλοι ανήκουμε σε κάποιον φωτότυπο. Το θέμα είναι σε ποιόν και τι μας κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία. Το γνωρίζεις τον φωτότυπό σου είναι σημαντικό για την επιλογή του αντηλιακού σου. Ο φωτότυπος καθορίζετε σύμφωνα με το χρώμα της επιδερμίδας, των μαλλιών και των ματιών, και δηλώνει την ευαισθησία που έχουμε στην ηλιακή ακτινοβολία. 

 

Εάν το δέρμα μας είναι πολύ ανοιχτό, ιδιαίτερα ευαίσθητο ή κοκκινίζει εύκολα και τα μαλλιά μας ξανθά ή κόκκινα, ανήκουμε στο Φωτότυπο 1.
Αν η επιδερμίδα σου είναι ανοιχτή, καίγεται εύκολα και δύσκολα μαυρίζει, ανήκεις στο Φωτότυπο 2.
Τα άτομα με καστανό χρώμα μαλλιών, ανοιχτή επιδερμίδα που πρώτα κοκκινίζει και μετά μαυρίζει, ανήκουν στο Φωτότυπο 3.
Τα μελαχρινά άτομα, που μαυρίζουν εύκολα και σπάνια κοκκινίζουν ανήκουν στο Φωτότυπο 4.
Τα πολύ μελαχρινά άτομα με μαύρα μαλλιά ανήκουν στο Φωτότυπο 5. 

UVA και UVB
Η ακτινοβολία UVB(υπεριώδες φως μακρού μήκους κύματος) είναι υπεύθυνη για τα «ηλιακά εγκαύματα» ενώ η ακτινοβολία UVA (υπεριώδες φως βραχέος μήκους κύματος) είναι αυτή που προκαλεί την πρόωρη γήρανση του δέρματος και επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα δύο είδη ακτινοβολίας είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. 

Τύποι αντηλιακών
Το αντηλιακό σου πρέπει να το επιλέξεις ανάλογα με το σημείο που θα το χρησιμοποιήσεις και τον τύπο του δέρματός σου. Καλύτερα να επιλέξεις: 

Στο πρόσωπο: υδραλκοολούχα ζελέ για το λιπαρό δέρμα, ελαιώδεις κρέμες για το ξηρό δέρμα.
Στο σώμα: γαλακτοματοποιημένες μορφές, λοσιόν, gel, αφρός ή κρέμες αλκοολούχες ή ελαιώδη, ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος.
Στο πρόσωπο και στο σώμα: όσα αδιάβροχα περιέχουν σιλικόνη. Σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η μύτη, γύρω από τα μάτια, τα χείλη, καλύτερα να χρησιμοποιείς αντηλιακά με μορφή στικ. 

Φυτικά vs Χημικά
Όταν λέμε φυτικά αντηλιακά εννοούμε ότι αυτά αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία περιλαμβάνοντας φυσικά έλαια, όπως για παράδειγμα το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα χημικά απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και περιέχουν χημικά φίλτρα τα οποία επιτρέπουν τη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο, όπως είναι η βενζοφαινόνη, τα κινναμοειδή κ.ά. Η αποτελεσματικότητα και των δύο είναι ίδια, απλώς αλλάζει ο τρόπος που λειτουργούν. Tips για σωστή χρήση
-Θα πρέπει να βάλεις το αντηλιακό περίπου 15 λεπτά προτού εκτεθείς στον ήλιο και να το ανανεώνεις περίπου κάθε δύο ώρες.
-Δείξε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο, χωρίς να παραλείπεις τη μύτη και τις άκρες των χειλιών.
-Στην παραλία, φρόντισε να καλύπτεις σωστά όλο το σώμα. Μην ξεχνάς την πλάτη, τους ώμους και τα πόδια.
-Το κολύμπι, ο ιδρώτας αλλά και η σύνθεση του προϊόντος θα ορίσουν πόσο συχνά πρέπει να ανανεώνεις το αντηλιακό σου.
-Ακόμη και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.
-Αν έχεις κάποια αλλεργική αντίδραση στο αντηλιακό σου, άλλαξε το αμέσως. Κάποιο από τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά θα είναι κατάλληλο και για σένα. 

Προϊόντα Clinique City Block Sheer Oil-Free Face Protector SPF 15 από 25,00 ευρώ 

Lancome Absolue Soleil Face Cream SPF 30 από 46,00 ευρώ Lancome DNA Guard Face Cream Anti-Wrinkle 30ml SPF15 Fluid από 30,00 ευρώ 

Vichy Stick για τις ζώνες σε έντονη έκθεση SPF20 από 28,00 ευρώ Carroten Αντιηλιακό γαλάκτωμα σώματος Easy Spray SPF 6 από 13,00 ευρώ 

Nivea Sun Αντιηλιακή λοσιόν σώματος Light Feeling Sun Lotion SPF 20 από 9,50 ευρώ 

Lancaster Αντιηλιακό σπρέι σώματος Sport SPF 15 από 32,00 ευρώ


www.men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails