Σελίδες

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

5 μύθοι γύρω απο την Πορνεία



Tην περασμένη εβδομάδα ο Craigslist ενας δημοφιλής παροχός ιντερνετικών διαφημίσων αναγκάστηκε να αποσύρει όλες τις ρόζ αγγελίες απο τις σελίδες του. Η κίνηση ακολουθήθηκε με μεγάλη κριτική απο τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου ολόκληρης της χωρας με κατηγορίες οτι...



...ο συγκεκριμένος παροχός τόσο καιρό διαφήμιζε την πορνεία σε μια πολύ μεγάλη κλίμακα. Βέβαια η πορνεία είναι ενα πολύ παλιό επάγγελμα, για κάποιους το αρχαιότερο και το παράδειγμα του Craigslist αν μας αποδεικνύει κάτι είναι οτι είναι ένα επάγγελμα που αλλάζει συνεχώς ετσι ώστε οι αντιλήψεις που έχουν αρκετοί ανθρωποι γιαυτο το επαγγελμα να είναι εκτός εποχής.

Η πορνεια ειναι ενα επάγγελμα του δρόμου
Καποτε ήταν , απο τα τέλη του 1800 και την εξάπλωση του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Αμερικής οι άντρες που ήθελαν να βρούν πόρνες τις εύρισκαν στις αυλές πίσω απο τα bar, στα πάρκα κτλ. Σήμερα όμως μόνο στο los angeles και στο maiami μπορεί κανείς να βρεί ιερόδουλες στο δρόμο. Η νέα υόρκη έχει καθαρίσει την times square το ίδιο και το Chicago τους δρόμους του ενω ακόμη και η διάσημη Tenderloin του San Francisco δεν είναι ότι ηταν.
Με την εξάπλωση του internet ολες αυτές οι περιοχές έπαψαν να έχουν ιερόδουλες στους δρόμους τους μιας και πια μέσα απο dating sites και forums οι ιερόδουλες βρίσκουν την πελατεία τους ,συναντιούνται μαζί της σε bars και δουλεύουν σε hotels και σε νοικιασμένα διαμερίσματα απο πολλές ιερόδουλες μεταξύ τους.
Θα μπορούσαμε να πούμε οτι με την εξάπλωση του internet οι ιερόδουλες έφυγαν απο τους δρόμους και ξεκίνησαν να εργάζονται και να ψαρεύουν πελάτες μέσα στους 4 τοίχους. Είναι πολύ δύσκολο βέβαια ακόμα να μιλήσουμε με στοιχεία και νούμερα αλλα με βάση μια μελέτη του συγγραφέα απο το 1999 εως το 20004 οι ιερόδουλες της Νέας Υορκης στους δρόμους είχαν μειωθεί αριθμιτικά στο μισό.

Οι άντρες επισκέπτονται πόρνες για sex
Aρκετές φορές τις πληρώνουν απλά για να συζητάνε μαζί τους. Σε μία μελέτη που έγινε σε ιερόδουλες υψηλού επιπέδου και όταν λέμε υψηλού επιπέδου εννούμε αυτές που χρέωναν πάνω απο 250 δολλάρια τη φορά σε Παρίσι, Νέα Υόρκη και Σικάγο αποδείχτηκε οτι πολλές φορές αρκετοί αντρες τις πλήρωναν χωρίς να κάνουν κάν sex μαζι τους απλά για να μιλησουν ,να πάνε βόλτα ,να βγούνε για φαγητό. Περίπου το 40% απο αυτές τις συνευρέσεις ακριβών ιερόδουλων με πελάτες καταλήγει χωρίς sex ενω στις πιο οικονομικές ιερόδουλες το ποσοστό αυτό πέφτει στο 20%

Oι περισσότερες ιερόδουλες είναι εθισμένες στα ναρκωτικά ή εχουν κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία.
Αυτό κάποτε μπορεί και να ίσχυε αλλα πια ο πληθυσμός των γυναικών που επιλέγουν πια αυτό το επάγγελμα εχει αλλάξει δραστικά εδώ και μια δεκαετία. Οι γυναίκες πια επιλέγουν αυτή την ασχολία όχι σαν αποτέλεσμα κάποιου προσωπικού τους πόνου αλλα σαν ένα εύκολο τρόπο για να βγάλουν γρήγορα χρήματα. Αντιμετωπίζουν την πορνεία σαν μια part time δουλειά που τους δίνει αυτονομία και ελαστικότητα.
Αύτες οι γυναίκες έχουν ελάχιστα κοινά με τις παλιού τύπου ιερόδουλες του δρόμου που πια χρόνο με το χρόνο ο αριθμός τους μειώνετε. Μια μελέτη του 2001 του πανεπιστημίου της Γλασκόβης μας λέει ότι χρήση ναρκωτικών, παράνομες δραστηριότητες και εμπειρίες κακοποίησης ήταν γεγονότα αρκέτα συχνά στις ιερόδουλες των δρόμων αλλα όχι και σε αυτές που επέλεγαν να εκδίδονται εκτός δρόμων.

Οι ιερόδουλες και η αστυνομία είναι εχθροί
Οσον αφορά των αγοραίο έρωτα πολλές φορές οι αστυνομικοί πέρα από την τήρηση και επιβολή των νόμων δρούνε και συμβουλευτικά και σαν κοινωνικοί λειτουργοί . Οι αστυνομικοί θα είναι πάντα από τους πιο εμπαθείς μέχρι τους πιο εξυπηρετικούς και ευγενικούς ανθρώπους που θα συναντήσει μια ιερόδουλη στη καριέρα της. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ενώ η αστυνομία συνέλαβε κάποια ιερόδουλη στην πορεία ανακάλυψε ότι η κοπέλα έχει πέσει θύμα κακοποίησης και την άφησαν ελεύθερη στρέφοντας όλη την προσοχή τους στο να βρούν τον υπαίτιο της κακοποίησης. Βέβαια έμπειροι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης και του Σικάγο που έχουν βραβευτεί επειδή έχουν σώσει-βοηθήσει στο παρελθόν ιερόδουλες μας λένε ότι τώρα μετα από την φυγή των κοριτσιών από τους δρόμους το έργο τους είναι ακόμα πιο δύσκολο, παλιά σε μια περιπολία μπορούσαν να ακούσουν κατι ύποτο, μια κραυγή ένα κλάμα και να επέμβουν άμεσα και να σώσουν την κοπέλα ενώ τώρα με τις ιερόδουλες να δουλεύουν μέσα σε σπίτια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία είναι το έργο της προστασίας των κοριτσιών από κάποιον που μπορεί να τους ασκήσει βία ,να της ληστέψει κτλ είναι ακόμα πιο δύσκολο για την αστυνομία.

Το κλείσιμο τον ροζ αγγελιών του Craigslist θα επηρεάσει τον αγοραίο έρωτα στο σύνολο του
Μάλλον απίθανο, χιλιάδες ιερόδουλες σε όλο τον κόσμο πια χρησιμοποιούν online υπηρεσίες όπως το facebook και το twitter διαφημίζοντας τους εαυτούς τους σε ένα τεράστιο πραγματικό κοινό που θέλει να τις γνωρίσει – συναντήσει





Sudhir Venkatesh καθηγητής κοινωνιολογίας του Columbia Univercity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails