Σελίδες

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Κάρτα του Πολίτη - Υλοποίησή μέχρι την προσεχή Άνοιξη


Κάρτα του ΠολίτηΤο έργο της «Κάρτας του Πολίτη» εξάγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Προετοιμάζεται ο σχεδιασμός και η υλοποίησή της Κάρτας... μέχρι την Ανοιξη του 2011.



Η «Κάρτα Πολίτη» θα έχει σχήμα πιστωτικής, θα περιέχει chip στο οποίο...
θα καταχωρηθούν ο αριθμός δημοτολογίου, ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία για τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Στη μία όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και πιθανώς το δακτυλικό αποτύπωμα. Το κόστος έκδοσηςκάθε κάρτας υπολογίζεται στα 5 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών με την εισαγωγή του σειριακού αριθμού και του κωδικού πρόσβασης, που θα συνοδεύει την «κάρτα», θα επιτρέπεται στον πολίτη η ψηφιακή πρόσβαση σε σειρά στοιχείων που θα τηρούν οι δημόσιες υπηρεσίες... όπως τον ιατρικό φάκελο σε μελλοντικό χρόνο, στα στοιχεία που αφορούν την περιουσία του, την ασφαλιστική του κατάσταση κ.λπ.
Στόχος της κυβερνητικής εξαγγελίας είναι η δημιουργία μίας «κάρτας» πολλαπλών χρήσεων, η οποία θα χρησιμοποιείται για τις περισσότερες συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες π.χ ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.
Η Κάρτα Πολίτη αρχικά θα αφορά πολίτες άνω των 18. Η προετοιμασία τους θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ η έκδοση θα υλοποιηθεί από τις ψηφιακές υποδομές του υπουργείου Προστασίας Πολίτη.

Ο Πρωθυπουργός είχε προεδρεύσει σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Ανοιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, για την έκδοση της Κάρτας του Πολίτη. Τότε είχε ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς, καθώς και από τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς που συμμετείχαν, να επισπευσθούν οι απαραίτητες προεργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails