Σελίδες

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η ταινία που σόκαρε τον πλανήτη



Cannibal Holocaust: Το πιο λογοκριμένο φιλμ στην ιστορία προκαλεί συζητήσεις ακόμα και 30 χρόνια μετά




Δεν έχει κερδίσει πότε κάποιο βραβείο, ούτε καν έχει προταθεί. Ο πρωταγωνιστής είναι πορνοστάρ (Ρόμπερτ Κέρμαν) και οι υπόλοιποι ηθοποιοί παντελώς άγνωστοι. Οι περισσότεροι μάλιστα δεν έπαιξαν ξανά ενώ χρησιμοποιήθηκαν ιερόδουλες και μέλη του συνεργείου. Παρ' όλα αυτά το «Cannibal Holocaust» είναι μια ταινία θρύλος και σίγουρα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες όλων των εποχών. Έκανε πρεμιέρα 30 χρόνια πριν αλλά ακόμα προκαλεί συζητήσεις και αντιμαχίες. Υπεύθυνος για την επιτυχία αυτή είναι ο νοσηρός νους του σκηνοθέτη, Ρουτζέρο Ντεοντάτο.

Ακόμα και ο φανταχτερός της τίτλος δεν μπορεί να σε προϊδεάσει για αυτό που θα ακολουθήσει. Το να δεις το «Cannibal Holocaust» είναι σίγουρα μια εμπειρία. Για πολλούς κακή, για κάποιους καλή και για αρκετούς ημιτελής αφού δεν αντέχουν μέχρι το τέλος. Ο Ντεοντάτο ήθελε να φτιάξει ένα φιλμ που σοκάρει και τα κατάφερε τόσο καλά που ακόμα και σήμερα το δημιούργημα του θεωρείται η κορυφή στο είδος αν και ακολούθησαν πιο ακραίες ταινίες όπως το «Cannibal Ferox» του Ουμπέρτο Λένζι.

Για όσους δεν γνωρίζουν καν την ταινία και το σενάριο τα πράγματα είναι απλά. Μια ομάδα αμερικανών επισκέπτονται μια φυλή στον Αμαζόνιο με σκοπό να κάνουν έναν ντοκιμαντέρ. Δεν επιστρέφουν ποτέ και ο ανθρωπολόγος Χάρολντ Μονρό (Ρόμπερτ Κέρμαν) καλείται να τους βρει. Αφού ταξιδεύει στον Αμαζόνιο και έρχεται σε επαφή με τους ιθαγενείς ανακαλύπτει ότι έχει μείνει από την ομάδα αλλά και ένα φιλμ που θα αποκαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί.

Η ταινία έχει γυριστεί σε στιλ ψευδο-ντοκιμαντέρ και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του «Blair Which Project». Ο Ντεοντάτο αποφάσισε να κάνει το φιλμ αφού είδε ένα ντοκιμαντέρ για μια ιστορία παρόμοια με αυτή στην ταινία του. Ένα συνεργείο είχε χαθεί στην ζούγκλα ενώ έκανε έρευνες για φιλές κανίβαλων. Μάλιστα ένα ιταλικό δίκτυο είχε ανακοινώσει πως είχε ένα πραγματικό φιλμ του συνεργείου το οποίο όμως ποτέ δεν δημοσιοποίησε. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το «Holocaust» που στο μεγαλύτερο του μέρος γυρίστηκε στην Κολομβία.

Είναι τόσο σκληρό και ρεαλιστικό που δέκα μέρες μετά την πρεμιέρα του στο Μιλάνο το Φεβρουάριο του 1980 το δικαστήριο αποφάσισε την απόσυρση του από τις αίθουσες και τη σύλληψη του Ντεοντάτο (τον είχε προειδοποιήσει για αυτό με γράμμα του ο Σέρτζιο Λεόνε). Όλοι πίστεψαν πως πρόκειται για ένα «snuff» φιλμ όπου ο σκηνοθέτης είχε σκοτώσει πραγματικά τους ηθοποιούς του. Τα πράγματα έκανε πιο δύσκολα το γεγονός ότι ο Ντεοντάτο είχε υπογράψει συμφωνητικό με όσους έπαιξαν στην ταινία να μην εμφανιστούν στα ΜΜΕ για έναν χρόνο. Τελικά αφού έβλεπε ότι κινδύνευε με φυλάκιση αναγκάστηκε να σπάσει το συμφωνητικό και να παρουσιάσει τους ηθοποιούς. Μάλιστα υποχρεώθηκε να εξηγήσει λεπτομερώς πως έφτιαξε τη χαρακτηριστική σκηνή με την παλουκωμένη κοπέλα (το κορίτσι καθόταν πάνω σε μια σέλα και είχε στο στόμα της ένα ξύλο).

Μπορεί φόνοι να μην έγιναν όμως ο Ντεοντάτο, για χάρη του δημιουργήματός του, σκότωσε στην πραγματικότητα δύο πιθήκους, ένα γουρούνι, ένα φίδι, μια χελώνα και μια ταραντούλα (όλα δόθηκαν στη συνέχεια στην τοπική φυλή για να τα φάει). Χρησιμοποιήθηκε ένα πραγματικό πτώμα (κάτι που απέκρυπταν για πολλά χρόνια) ενώ και οι σκηνές με σεξ ήταν αληθινές. Οι περισσότεροι ηθοποιοί είχαν υποστεί σοκ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενώ κάποιοι αποκάλυψαν πως είχαν φοβηθεί πως τελικά θα πεθάνουν για τις... ανάγκες της ταινίες. Ήταν τόση η νευρικότητα μάλιστα στα γυρίσματα που συνέβησαν πολλά ατυχήματα αλλά και κόπηκαν σκηνές που είχε... οραματιστεί ο Ντεοντάτο (χαρακτηριστικότερη αυτή με τα πιράνχας που έτρωγαν έναν άνθρωπο).

Πλέον ο Ιταλός σκηνοθέτης στοιχειωμένος από το δημιούργημα του (έκανε ακόμα 5-6 ταινίες που δεν πλησίασαν καν τη δόξα του «Holocaust») δηλώνει μετανιωμένος για όσα έκανε. «Εύχομαι να μην είχα γυρίσει ποτέ αυτή την ταινία. Μετανιώνω για όσα έκανα» τονίζει ενώ έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη για το γεγονός ότι σκότωσε ζώα για χάρη του ρεαλισμού. Τα φιλμ όμως, όπως και τα γραπτά μένουν. Το δημιούργημα του Ντεοντάτο έχει προκαλέσει έντονες αντιμαχίες για το αν είναι απλά αρρωστημένο και φρικιαστικό ή αν τελικά αποτελεί μια σοβαρή και αιχμηρή καταγγελία για τον πολιτισμένο κόσμο. Το σίγουρο είναι πως το «Cannibal Holocaust» κατάφερε να γίνει μια ταινία σταθμός. «Κόπηκε» σε δεκάδες χώρες και σε πολλές παραμένει απαγορευμένο με αποτέλεσμα να θεωρείται η πιο λογοκριμένη ταινία όλων των εποχών.

Στη χώρα μας έκανε επίσημη πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2007 (!). Για όσους επιλέξουν να το δουν βασική προϋπόθεση είναι να έχουν γερό στομάχι...


Τομαράς Ηλίας



http://crazygreekblogger.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails