Σελίδες

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Tribute to Hugh Laurie...



Το πλήρες όνομά του είναι James Callum Hugh Laurie. Γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1959 στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Ο πατέρας του, Ουίλλιαμ «Ραν» Λώρι, ήταν γιατρός που επιπλέον κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948, που διεξήχθησαν στο Λονδίνο. Η μητέρα του, Πατρίσια Λέιντλοου, πέθανε όταν ο Λώρι ήταν 29 ετών. Ο Λώρι μεγάλωσε στην...
...Oξφόρδη και παρακολούθησε το φημισμένο Dragon School. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Ήτον και έπειτα στο Κολλέγιο Σέλιουλιν του Cambridge, όπου και αποφοίτησε με μάστερ στην ανθρωπολογία και την αρχαιολογία.
Όπως και ο πατέρας του, ο Laurie ήταν... κωπηλάτης στο σχολείο και το πανεπιστήμιο και το 1977, ήταν ο ένας από το νεώτερο το ζευγάρι που κέρδισε τον αγγλικό εθνικό τίτλο πρίν εκπροσωπήσει την ομάδα νέων της Αγγλίας στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 1977. Αργότερα, επέτυχε επίσης μια «μπλε» συμμετοχή το 1980 στη Φυλή βαρκών της Οξφόρδης και του Καίμπριτζ. Το Καίμπριτζ έχασε εκείνο το έτος για πέντε πόδια (1,5 μ). Ο Laurie είναι μέλος της Λέσχης Leander, μια από τις παλαιότερες λέσχες κωπηλασίας στον κόσμο. Μια από τις βάρκες του Σέλιουλιν, το παλαιό κολλέγιό του στο Cambridge, ονομάζεται «Laurie» προς τιμή του.

Αναγκασμένος να εγκαταλείψει την κωπηλασία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου έπασχε από λοιμώδη μονοπυρήνωση, έγινε μέλος της λέσχης Cambridge Footlights, η οποία είναι η αφετηρία για πολλούς επιτυχείς Βρετανούς κωμικούς. Εκεί συναντήθηκε με την Έμμα Τόμσον, με την οποία είχε μια ρομαντική σχέση και είναι ακόμα καλοί φίλοι. Αυτή ήταν που τον γνώρισε στο μελλοντικό συνεργάτη του και καλύτερό του φίλο, Stephen Fry. Ο Laurie, ο Fry και η Τόμσον σατίρισαν τους εαυτούς τους αργότερα ως Πανεπιστημιακοί αντιπρόσωποι πρόκλησης «Footlights του κολλεγίου Oxbridge» στο «Bambi», ένα επεισόδιο της σειράς Νέοι, με τον συγγραφέα της σειράς Μπεν Έλτον να ολοκληρώνει την ομάδα τους. 


Το 1980–81, το τελευταίο έτος του στο πανεπιστήμιο, ο Laurie κατόρθωσε να βρει το χρόνο εκτός της κωπηλασία και να γίνει πρόεδρος του Footlights, με την Τόμσον ως αντιπρόεδρο. Πήραν το ετήσιο περιοδικό τους, Ταινίες Κελαριών, που γράφτηκαν κυρίως από το Laurie και τον Fry, η διανομή επίσης συμπεριλάμβανε την Τόμσον, τον Τόνι Σλάτερι, τον Πώλ Σίρερ και την Πέννυ Ντουάιρ, στο Περιθωριακό φεστιβάλ του Εδιμβούργου και κέρδισαν τον πρώτο Βραβείο κωμωδίας Perrier .


To βραβείο αυτό ώθησε τους Laurie, Fry και την Τόμσον μαζί με τον Μπέν Έλτον, το Ρόμπι Κόλτρειν και τη Σιόμπχαν Ρέντμοντ να γράψουν και να εμφανιστούν σε μια νέα κωμωδία που προοριζόταν για την Τηλεόραση της Γρανάδας, Alfresco, η οποία ματαδιδόταν για δύο τηλεοπτικές σαιζόν.
Ο Laurie και ο Fry συνέχισαν να εργάζονται μαζί στα διάφορα προγράμματα καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και της δεκαετίας του '90. Μεταξύ αυτών ήταν και η σειρά Μαύρη Οχιά, γραμμένη από τους Μπέν Έλτον, Ρίτσραντ Κέρτις και Ρόουαν Άτκινσον, με το Laurie σε διάφορους ρόλους, αλλά ειδικότερα ως Πρίγκηπας Γεώργιος και Υπολοχαγός Γεώργιος, έπειτα σε κωμωδία για το BBC, A bit of Fry and Laurie καιJeeves and Wooster
Το τελευταίο ήταν μια προσαρμογή των ιστοριών της Π. Τζ. Γούντχάουζ, στις οποίες ο Laurie έπαιξε τον εργοδότη του Jeeves, τον αξιαγάπητο Μπέρτ Γούστερ. Ήταν ένας ρόλος για τον οποίο ο Laurie θεωρήθηκε ιδιαίτερα καλός, επιδεικνύοντας το ταλέντο του ως πιανίστας και τραγουδιστής, παράλληλα με τη βαθιά «κομψή» φωνή του. Αυτός και ο Fry εργάστηκαν επίσης μαζί στα διάφορα φιλανθρωπικά έργα, όπως ηΥστερία! 1, 2 & 3 και στης Διεθνούς Αμνηστίας Η Τρίτη σφαίρα του μυστικού αστυνομικού,και στο σόου ο Fry και ο Laurie παρουσιάζουν μια νύχτα Χριστουγέννων με τα αστέρια. Συνεργάστηκαν πάλι στην ταινία Οι Φίλοι Του Πήτερ.
Οι πιό πρόσφατες εμφανίσεις ταινιών του Laurie περιλαμβάνουν το Αίσθηση και ευαισθησία (1995), με πρωταγωνίστρια την Έμα Τόμσον,την ταινία δράσης της Ντίσνεϊ Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας (1996), όπου έπαιξε τον Τζάσπερ, ένας από τους ενθουσιώδεις εγκληματίες που μισθώνονται για να απαγάγουν τα κουτάβια,στην κινηματογραφική προσαρμογή του έργου του Elton ΑσύλληπτοςΊσως μωρό (2000) Κορίτσι από το Ρίο και στην έκδοση του 2004 Η πτήση του Φοίνικα και στις τρεις συνέχειες του «Ποντικομικρούλη».
Στο πρώτο μυθιστόρημα του Laurie, Ο πωλητής όπλων, ένα θρίλλερ, δημοσιεύθηκε και έγινε μπέστ σέλερ. Έχει εργαστεί από τότε στον μεταφορά του βιβλίου για μια κινηματογραφική έκδοση και σε ένα δεύτερο μυθιστόρημα, Ο Χάρτινος στρατιώτης.
Το 1998, ο Laurie είχε ρόλο γκεστ σταρ στα Φιλαράκια και στο επεισόδιο «Αυτό με το γάμο του Ρος, μέρος δεύτερο». Με τη δημοτικότητα του House, οι σύντομες σκηνές του στο επεισόδιο έχουν γίνει ανάρπαστες στους θαυμαστές και των δύο σειρών, κατά ένα μεγάλο μέρος που οφείλονται στην κωμική χρήση του του ονόματος «Pheebs».
Από το 2002, ο Laurie  έχει εμφανιστεί σε μια σειρά από βρετανικά τηλεοπτικά δράματα, φιλοξενούμενος εκείνο το έτος σε δύο επεισόδια της πρώτης σεζόν της σειράς θρίλερ κατασκόπων Spooks στο BBC 1. Το 2003, πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την κομεντί Fortysomething για το ITV (σε ένα επεισόδιο του οποίου ο Stephen Fry εμφανίζεται). Το 2001, δάνεισε τη φωνή του σε ένα επεισόδιο της σειράς Family Guy. Ο Laurie ήταν ο χαρακτήρας του κ. Wolf στα κινούμενα σχέδια Γουρούνι Πρέστον. Ήταν επίσης καλεσμένος στο πρώτο επεισόδιο του QI, με τον Fry ως οικοδεσπότη. Το 2004 ο Laurie ήταν γκέστ ως καθηγητή υπεύθυνος για έναν διαστημικό έλεγχο ονόματι Beagle, στο Lenny Henry Show.
Αν και Laurie είναι ένα μεγάλο όνομα στη Μεγάλη Βρετανία από τη δεκαετία του '80, ουσιαστικά ήρθε στην προσοχή ενός ευρύτερου αμερικανικού κοινού το 2004, όταν υποδύθηκε έναν οξύ παθολόγο τον Gregory House στο δημοφιλές ιατρικό drama της FOX, House MD. Για την σειρά, ο Laurie υιοθετεί άπταιστη αμερικανική προφορά. Ο Laurie ήταν στη Ναμίμπια για την Πτήση του Φοίνικα και μαγνητοσκόπησε την ταινία που έστειλε στους παραγωγούς του House στο λουτρό του ξενοδοχείου, στο μόνο μέρος που θα μπορούσε να πάρει αρκετό φως. Η αμερικάνικη προφορά του ήταν τόσο πειστική που ο εκτελεστικός παραγωγός της σειράς, Μπράιαν Σίνγκερ, ήταν απληροφόρητος ότι ο Laurie είναι Άγγλος, τον υπέδειξε ως παράδειγμα ακριβώς του ηθοποιού που έψαχνε. Ο Laurie υιοθετεί επίσης τη φωνή μεταξύ των διαλειμμάτων της σειράς αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των σεναρίων.
Τον Ιούλιο του 2005, ο Laurie προτάθηκε για Βραβείο Emmy για το ρόλο του ως House. Αν και δεν κέρδισε, έλαβε τη χρυσή σφαίρα και το 2006 και το 2007 για την εργασία του για τη σειρά (ένας από πολύ λίγους για να έχει λάβει το βραβείο στα διαδοχικά έτη) και το βραβείο Screen Actors Guild το 2007, ο Laurie έχει καταφέρει επίσης μια μεγάλη αύξηση στο μισθό, από αυτό που φημολογήθηκε για να είναι ένα ποσό περίπου $400.000 ανά επεισόδιο.
Βραβεία Emmy
  • 2005 - Προτάθηκε - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
  • 2007 - Προτάθηκε - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
  • 2008 - Προτάθηκε - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
Χρυσές Σφαίρες
  • 2005 - Νικητής - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
  • 2006 - Νικητής - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
  • 2007 - Προτάθηκε - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
  • 2008 - Προτάθηκε - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
Βραβεία Satellite
  • 2005 - Νικητής - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
  • 2006 - Νικητής - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
  • 2007 - Προτάθηκε - Καλύτερη Ερμηνεία Από Ηθοποιό σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα
Screen Actors Guild Awards
  • 2006 - Προτάθηκε - Καλύτερη Ερμηνεία από Άντρα Ηθοποιό σε Δραματική Σειρά
  • 2007 - Νικητής - Καλύτερη Ερμηνεία από Άντρα Ηθοποιό σε Δραματική Σειρά
  • 2008 - Προτάθηκε - Καλύτερη Ερμηνεία από Άντρα Ηθοποιό σε Δραματική Σειρά
  • 2009 - Νικητής - Καλύτερη Ερμηνεία από Άντρα Ηθοποιό σε Δραματική Σειρά
Television Critics Association
  • 2005 - Νικητής - Ατομική Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά
  • 2006 - Νικητής - Ατομική Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά
  • 2007 - Προτάθηκε - Ατομική Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά
Teen Choice Award
  • 2006 - Προτάθηκε - Τηλεοπτικός Ηθοποιός: Δραματική Σειρά
  • 2007 - Νικητής - Τηλεοπτικός Ηθοποιός: Δραματική Σειρά
 Παντρεμένος με τη Τζο Γκρήν, μια θεατρική μάνατζερ, απο τον Ιούνιο του 1989, ζουν στο Βόρειο Λονδίνο με την κόρη τους, Ρεμπέκα (γεννημένη το 1993), και δύο γιους, τον Μπιλ (γεννημένο το 1991) και τον Τσάρλυ (γεννημένο το 1988). Η Ρεμπέκα είχε έναν ρόλο στην ταινία Πνεύμα ως πεντάχρονη Βίβιαν Μπέρινγκ. Ο Laurie είναι στενοί φίλοι με τον συμπρωταγωνιστή του στο House του Ρόμπερτ Σών Λέοναρντ. Λογω της επιτυχίας του Ηοuse και την ανανέωση του συμβολαίου του Laurie για συνολικά 7 σαιζόν, η οικογένεια σκέφτεται το ενδεχόμενο να μετακομίσει στις ΗΠΑ.
Ο Laurie παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη στο Ρόλινγκ Στόουν και κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο The Tonight Show ότι δοκίμασε μιά φορά το hydrocodone/ΑΡΑΡ (Vicodin) ως τμήμα της προετοιμασίας του για το ρόλο του Δρ Gregory House. 
Ο Hugh Laurie μεγάλωσε σε καθολική εκκλησία αλλά παρόλλα αυτά έγινε άθεος.

  • Cambridge Footlights Revue (1982) - Διάφοροι χαρακτήρες
  • Alfresco (1983–1984) - Συγγραφέας/Διάφοροι χαρακτήρες
  • The Crystal Cube (1983) - Max Belhaven/Διάφοροι χαρακτήρες
  • The Young Ones (1984) - Lord Monty
  • Plenty (1985) - Michael
  • Mrs. Capper's Birthday (1985) - Bobby
  • Happy Families (1985) - Jim
  • Blackadder II (1986) - Simon Partridge (Επίσης γνωστός ώς Mr Ostrich & Farters Parters), Prince Ludwig the Indestructible
  • Happy Families (1985) - Jim
  • Filthy Rich & Catflap (1986) - N'Bend
  • Blackadder the Third (1987) - George, Prince of Wales, Prince Regent
  • Blackadder's Christmas Carol (1988) - Prince George και Lord Pigmot (future)
  • A Bit of Fry and Laurie (1989–1995) - Συγγραφέας/Διάφοροι χαρακτήρες
  • Blackadder Goes Forth (1989) - Lt the Honourable George Colhurst St Barleigh
  • The New Statesman (1989) - Σεβριτόρος
  • Jeeves and Wooster (1990–1993) - Bertie Wooster
  • Peter's Friends (1992) - Roger Charleston
  • Sense and Sensibility (1995) - Mr Palmer
  • Tracey Takes On... (1996) - Timothy Bugge (Περίοδος 1)
  • 101 Dalmatians (1996) - Jasper
  • Spiceworld (1997) - Poirot
  • The Borrowers (1997) - Αστυνομικός Steady
  • Friends (1998) - The Gentleman on the Plane
  • The Bill (1998)
  • The Man in the Iron Mask (1998) - Pierre, The King's Advisor
  • Cousin Bette (1998) - Baron Hector Hulot
  • Blackadder: Back & Forth (1999) - Viscount George Bufton-Tufton/Georgius
  • Stuart Little (1999) - Mr Fredrick Little
  • Maybe Baby (2000) - Sam Bell
  • Chica de Río (2001) - Raymond
  • Life with Judy Garland: Me and My Shadows (2001) - Vincente Minnelli
  • Stuart Little 2 (2002) - Mr. Frederick Little
  • Spooks (2002) - Jools Siviter
  • Fortysomething - Paul Slippery
  • Fire Engine Fred (2004)
  • Flight of the Phoenix (2004) - Ian
  • House (2004–σήμερα) - Dr Gregory House
  • Valiant (2005) - Wing Commander Gutsy (voice)
  • Stuart Little 3: Call of the Wild (2006) - Mr. Frederick Little (voice)
  • Street Kings (2008) - Αξιωτατικός εσωτερικών υποθέσεων
  • Monsters vs Aliens (2008) - Dr.Cockroach (voice)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails